Autoriteit Persoonsgegevens wil smartengeld opleggen

Letselschade-Advocaat-Amsterdam-autoriteit-persoonsgegevens-smartengeld

Autoriteit Persoonsgegevens

De autoriteit Persoonsgegevens is de organisatie die zich in Nederland bezig houdt met de naleving op de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) waarin de regels staan die de privacy van burgers moet waarborgen. Simpel gezegd controleert de Autoriteit Persoonsgegevens of bedrijven en overheidsinstellingen in Nederland zich wel aan de privacy regels houden.

Bevoegdheid boete oplegging

Als een bedrijf of overheidsinstelling zich niet aan de privacy regels houdt dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens een boete opleggen. De burger van wie de privacy heeft geschonden heeft daar eigenlijk niets aan. De boete wordt namelijk niet aan de betreffende persoon uitgekeerd, maar aan de staatskas.

Autoriteit wil ook smartengeld opleggen

De voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens heeft deze week een voorstel ingediend. Dit voorstel moet de Autoriteit Persoonsgegevens de mogelijkheid geven om smartengeld op te leggen aan bedrijven die de privacy regels niet naleven.

Smartengeld komt burger ten goede

Het opleggen van smartengeld heeft voor de burger een groot voordeel ten opzichte van het opleggen van een boete. De smartengeld vergoeding wordt namelijk uitgekeerd aan de persoon van wie de privacy geschonden in plaats van dat de staatskas wordt gespekt, daar heeft de persoon van wie de privacy is geschonden namelijk niet zoveel aan.

De reden waarom de Autoriteit Persoonsgegevens bevoegdheid wil hebben tot het opleggen van smartengeld lijkt terecht. In de praktijk blijkt namelijk dat bedrijven maar ook overheidsinstellingen vaker de privacy van de burger schenden dan dat in eerste instantie lijkt. Zo heeft de Belastingdienst bijvoorbeeld ten onrechte een bestand bijgehouden waaruit de dubbele nationaliteit van burgers blijkt, welk systeem werd gedeeld met banken, schuldsaneerders of gemeenten.

Is uw privacy geschonden door een overheidsinstelling of commercieel bedrijf? Dan kunt u als burger uw klacht melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Op dit moment is het bij schending van uw privacy helaas nog niet mogelijk om een claim tot smartengeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens in te dienen.

Meer weten? Deze artikelen zijn interessant:

Letselschade Advocaat Amsterdam helpt u graag

Letselschade Advocaat Amsterdam helpt bij het claimen van een schadevergoeding na een ongeval. Heeft u letsel opgelopen en is iemand anders daar verantwoordelijk voor? Neem dan zo snel mogelijk contact op met ons kantoor. Wij zijn dagelijks bereikbaar en geven altijd een gratis advies.

Als advocatenkantoor helpen wij slachtoffers in Amsterdam en wijde omgeving met persoonlijk advies en begeleiding. Woont u bijvoorbeeld in Monnickendam, Hoofddorp, Hilversum, Almere, Zaandam of Uithoorn dan bezoeken wij u ook thuis voor een zaakbespreking.

Bel direct 020 737144

Waarom Letselschade Advocaat Amsterdam?

Antwoord op vragen

Voorkom ingewikkelde procedures.

Service en contact

Zorg uit handen

Zelf onderhandelen is niet meer nodig.

Proces en werkwijze

Tips en toelichting

Duidelijke uitleg over het letselschadetraject.

Tips van uw advocaat

Gratis advies en hulp

Weten hoe u ervoor staat en wat u moet doen?

Meld uw letsel

Waarom Letselschade Advocaat Amsterdam?

Antwoord op vragen

Voorkom ingewikkelde procedures.

Service en contact

Zorg uit handen

Zelf onderhandelen is niet meer nodig.

Proces en werkwijze

Tips en toelichting

Duidelijke uitleg over het letselschadetraject.

Tips van uw advocaat

Gratis advies en hulp

Weten hoe u ervoor staat en wat u moet doen?

Meld uw letsel